Tată și fiu de vânătoare în Africa de Sud

Florin si tatal sau, Vio, au aterizat in Johannesburg intr-o dimineata insorita, dar racoroasa dupa un lung zbor de la Londra. Tian, un bun prieten de-al meu i-a asteptat in aeroport iar dupa un drum de 3 ore au ajuns in Zeerust, satul in care se afla domeniul de vanatoare. Intalnirea cu Florin a fost naturala, ca intre prieteni vechi, poate pentru ca am petrecut ore bune la telefon sau scriindu-ne unul altuia, organizand aceasta vanatoare. Vio nu vorbeste engleza, eu nu vorbesc romaneste si totusi, pasiunea comuna pentru vanatoare ne leaga si nu necesita prea multe cuvinte. A fost prima vanatoare a lui Vio in Africa si se vedea de la o posta ca era putin sub presiune. La sosire au fost condusi in cabanuta lor, au servit ceva bauturi racoritoare si ca sa nu mai pierdem timpul am purces la testat armele.

Vio a fost incantat de un Marlin 243​, dar a fost fermecat de un Mauser 30-06​, arma de care nu s-a mai dezlipit cat a durat vanatoarea. Mai aveam o ora pana sa se intunece si am pornit la prima vanatoare, fixati pe oricare din urmatoarele animale: gnu, facocer, impala sau blesbok. Pentru mai bine de 45 de minute nu am intalnit nici unul din animalele vizate, pana cand Peter, baiatul de culoare cu ochi de vultur care ne insoteste la vanatoare, a observat o mica turma de gnu urcand coasta din stanga noastra. Am ezitat initial: animalele erau cam la 140 de metrii de noi, incepuse sa se intunece si parea dificil sa faci diferenta intre femele si masculi. Vio, vanator cu experienta, a sugerat sa ne strecuram mai aproape de animale.

Trebuie sa recunosc ca am avut rezervele mele, dar nu prea aveam nimic de pierdut asa ca ne-am furisat in urma turmei, avand grija la directia vantului. Cu un pic de noroc, am reusit sa ajugem la 90 de metrii de animale cand un mascul superb s-a desprins din turma. In mana unui vanator obisnuit un Mauser 30-06 ​e o o masinarie superba, dar cand un vanator de calibrul lui Vio o foloseste, aceasta carabina devine o arma perfecta de ucis. Vio a asezat carabina pe umarul meu, a asteptat pret de cateva secunde si a apasat tragaciul: lovit in gat, masculul de gnu a cazut fara sa mai faca un pas macar. A fost cea mai buna impuscatura la gnu pe care am vazut-o in ultimii 3 ani! Ne-am apropiat cu grija de animal si am verficat ca e plecat in taramurile vanatorii vesnice inainte de a schimba felicitarile de rigoare. Am facut poze si am sarbatorit evenimentul in mod traditional, deschizand o bere rece, din congelatorul masinii. Suficient sa cimentezi o prietenie. Am dus animalul la belitoare si noi ne-am intors la cabana. Vio a scos din bagaje 2 sticle de bautura traditionala din Ardeal, la care ii zice tuica. Abia luat o gura buna, ca am simtit ca imi ia capul foc. Parca imi trecea o locomotiva cu aburi prin gat. Mi-a trebuit cateva minute sa pot respira normal si mi-am jurat ca nu o sa mai pun in gura bautura aia vreodata.

Albastru de wildebeest

Albastru calibru wildebeest

Vanatoare gnu 30-06

Vanatoare albastru wildebeest calibru sud africa

Loc de campare de vânătoare în sudul Africii

 

Ziua 2

Ziua a doua Dis de dimineata, Vio si fiul lui Florin erau gata de plecare. Michael, bucatarul, ne-a oferit un mic dejun traditional african, dupa care ne-am urcat in masina si am pornit la vanatoare. Dupa nici 15 minute am observat o turma de antilope impala, toate femele. Este sfarsitul perioadei de imperechere asa ca banuiam ca un mascul impala trebuie sa fie prin apropiere. Dupa cateva minute de asteptare il observ pe Vio tresarind – observase un grup de facoceri undeva in apropierea antilopelor. Norocul era din nou de partea noastra, un facocer mascul ne-a captat atentia. Distanta era undeva sub 200 de metrii, prea departe pentru a incerca un foc de arma. Incercam sa ne apropiem de vanat cand facocerul mascul a inceput sa se deplaseze inspre noi. Primul foc, de la 65 de metrii a lovit facocerul in stomac, invartindul in cercuri.

Vânătoare imperechere

Vânătoare imperechere calibru

Imperechere Vânătoare

 

Ziua 3

Al doilea foc l-a nimerit in gat, sfarsindu-i suferinta. Ziua a treia La 5 dimineata am fost cu totii in picioare pentru ca aveam sa pertrecem ziua pe un alt fond de vanatoare, la 90 de minute de mers cu masina. Tinta zilei a treia a fost o antilopa blesbok. La 6.45 am ajus la destinatie, tocmai cand femeile localnice incepeau sa prepare mancarea traditionala locului. Semn bun, la intoarcere vom gusta si noi din bunatatile gatite. Dupa o intalnire scurta cu proprietarul, am inceput vanatoarea. A fost o vanatoare lunga, animalele cunosteau masinile si pastrau o distanta de siguranta, dar la amiaza aveam deja un mascul de antilopa blesbok pus la pamant.

Blesbok vânătoare

Vânătoare blesbok

Vânătoare blesbok Mkulu Safaris

Tată și fiu de vânătoare blesbok

 

Ziua 4

Ziua a patra Un vanator pasionat este intotdeauna punctual, asa ca de fiecare data cand am stabilit o ora de plecare, toata lumea era pregatita, nimeni nu a intarziat un minut. Dupa un mic dejun rapid, ne-am indrepatat intr-o zona unde speram ca vom intalni antilope impala si nu a trecut multa vreme pana cand o turma de ciute cu pui a aparut in zona. Am asteptat cu rabdare aparitia unui mascul si rabdarea ne-a fost rasplatita : un exemplar frumos a aparut la orizont. Parea preocupat sa alerge un alt mascul mai tanar de langa ciute. A trecut in alergare pe langa noi pe la aprox 80 de metrii fara sa opreasca. Intr-o tentativa de-al face sa stea, l-am fluierat, odata, de doua ori, dar fara succes. Am strigat si atunci s-a oprit. Distanta se facuse deja 125 de metrii, dar Mauserul 30-06 nu a avut nevoie decat de o singur foc. O impuscatura demna de admiratie. Ziua a cincea Ziua plecarii, dar tot am reusit sa iesim in teren pentru 2 ore, fara rezultat din pacate.

Vânătoare impala calibru Sud Africa

Vânătoare impala tată și fiu

Impala hunting North West Province

Impala sudul Africii

 

Ziua 5

Ne-am intors la cabana, am facut bagajele, am plecat spre aeroport. Multumesc pentru vizita Vio si Florin, speram ca ne mai vedem in curand, la o alta aventura.

Vânătoare în Africa

Vânătoare de cazare în Africa de Sud

Vânătoare

Pana data viitoare!